29/8/07

Eφιάλτης vs Λεωνίδας


Γυρνώντας από τη δουλειά και κάνοντας zapping στους σταθμούς, έπεσα πάνω σε μια συζήτηση σχετικά με την αλληλεγγύη που δείχνουν απλοί άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος. Προσφορά αγαθών, προσφορά εθελοντική, προσφορά χρηματική. «Δυστυχώς όπως είπε και ο συνομιλητής, η Ελλάδα γέννησε και τον Λεωνίδα και τον Εφιάλτη».
Εχετε αναρωτηθεί γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο με ότι μας τρομάζει, ότι μας σκοτώνει την ψυχή, οτι μας πνίγει...;


Ορισμός από το Λεξικό του Τριανταφυλλίδη:
"Eφιάλτης ο [efiáltis] :
χαρακτηρισμός ανθρώπου που πρόδωσε τα εθνικά συμφέροντα ή τα κοινωνικά συμφέροντα της τάξης στην οποία ανήκει (όπως ο Εφιάλτης που πρόδωσε στους Πέρσες τους τριακοσίους του Λεωνίδα, στις Θερμοπύλες): Στη μακρόχρονη ελληνική ιστορία δυστυχώς δεν έλειψαν και οι Εφιάλτες."

Στο λήμμα Λεωνίδας, η αναζήτηση δεν έδειξε αποτελέσματα.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ψάξε και για τον Προμηθέα...που ανακάλυψε την φωτια! :(

Thalassini είπε...

Μάνο και όμως ...

Λεξικό Τριανταφυλλίδη]
προμηθέας ο [promiθéas] : χαρακτηρισμός προσώπου που, όπως ο τιτάνας Προμηθέας, ενεργεί με προνοητικότητα: Οι κυβερνώντες να είναι προμηθείς όχι επιμηθείς. [λόγ. < αρχ. Προμηθεύς, αιτ. -έα]

Ανώνυμος είπε...

α καλάααααα....!

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η επισήμανση. Τουτη η πατρίδα εχει απ όλα και παλευει σαν θεριό να τα διατηρήσει. Ηρθε η φωτιά για να φανεί ποσο αλληλεγγυος ειναι ο ελληνας πολιτης και ποσο εντονα συναισθηματικός είναι. Αρκεί να μην τον τσιγγλίσεις, να τον αφήσεις να εκδηλωθεί όπως εκεινος νομίζει.
ριτς

Ανώνυμος είπε...

Tελικά ότι μας πονάει αυτο θυμόμαστε...τα καλά τα ξεχνάμε κανόνας ζωής είναι αυτός.

Καλή σου νύχτα και όνειρα γλυκά σου εύχομαι

Κατια είπε...

Τελικα , γλυκειά μου θαλασσινη, είμαστε η κόλαση και ο παράδεισος μαζι...Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό?

ΥΓ: Υπέροχο το blog σου!Παραμυθένιο!! Χαίρομαι που σε βρίσκω και εδώ φιλεναδούλα μου...

hliaxtida είπε...

Aνευ σχολίων...

βασίλης είπε...

Λεωνίδας όπως Κολοκοτρώνης. Το κακό το θυμόμαστε. Αυτό που πληγώνει μένει. Και όχι αυτό που σώζει και απελευθερώνει. Ωραίες σκέψεις Θαλασσινό μου. Και οι συνειρμοί σου ακριβείς και επίκαιροι. Στο μυαλό μου σαν Λεωνίδα τώρα βλέπω τον ανώνυμο πυροσβέστη που πάλεψε με τις φλόγες για να σώσει ότι μπορούσε να σωθεί

νατασσΆκι είπε...

δείτε εδώ:

Εφιάλτης

Λεωνίδας

Προμηθέας

Καλημέρα - και μακάρι να μας λείψουν και οι εφιάλτες, και οι "Εφιάλτες" - δεν λέω τίποτα για τους "νέρωνες"...

Μαριλένα είπε...

Kαλημέρα. Μακάρι να ήταν εφιάλτης.
Μακάρι..

Paranoia είπε...

Χώρα των αντιθέσεων
που γέννησε ήρωες και αποβράσματα
και που έγινε χώρα της διαπλοκής και της ρεμούλας.
Αναρωτιέμαι αν δεν είχαμε σε λίγες μέρες εκλογές αυτοί που "φαγώνονται" καθημερινά στα κανάλια θα έκοβαν φλέβες όπως κάνουν τώρα?

Ευτυχώς υπάρχουμε και με την κραυγή της σιωπής μας
δίνουμε στίγματα ζωής, όλοι εμείς οι ανώνυμοι και πολλοί εκεί έξω απλοί άνθρωποι!

Thalassini είπε...

@ Ριτσ μακάρι αυτοί μας διοικούν να πράττουν ως "Προμηθείς" και να ενεργούν με πρόνοια....όπως λέει και ο Τριανταφυλλίδης.
Φιλιά
@Τρελοφαντασμένη μου καιρός να αλλάξει αυτό και να θυμόμαστε και τα καλά που κάποιοι έκαναν σε αυτό τον τόπο. Θαλασσινή καλημέρα!

Thalassini είπε...

Κατερινάκι μου καλό καλά τα λες.Παράδεισος και κόλαση μαζί.Το καλό και το κακό.Κάποιοι λένε οτι το ένα δεν έχει αξία αν δεν υπάρχει το άλλο.Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης λέει.

Φιλιά πολλά πολλά!

Thalassini είπε...

@ Ηλιαχτίδα μου
τι άλλο να σχολιάσουμε πια ε;Ο καθένας ας πράξει όπως νομίζει.
Καλημέρα γλυκεια!

@Βασίλη μου ωραίες σκέψεις αλλά να έφτανε μόνο αυτό... Τα παιδιά μας να μάθουνε πρέπει για τους παλιούς και τους σύγχρουνους Λεωνίδες. Κάποιος να σηκωθεί να φωνάξει" This is Sparta..." (ξέρεις εσύ..!) "Για την Ελλάδα (μας) ρε γαμώτω!" Φιλιά πολλά!

Thalassini είπε...

@ Νατασσάκι ώραία τα στοιχεία από τη Wikipedia!! Ευχαριστώ. Να θυμόντουσαν μερικοί μερικοί λίγο καλύτερα την ιστορία μας ....
Αχ!
Φιλιά

@ Μαριλένα μου καλημέρα.Δυστυχώς εφιάλτης σωστός είναι αυτό που ζούμε. Θερμοπύλες η Ελλάδα και κάποιος την πρόδωσε βάζοντας φιτιλιά! Φιλιά

@Paranoia μια αντίθεση είναι η ύπαρξη του ανθρώπου.Εχουμε μέσα μας λίγο από όλα.Αν έχουμε θετικά ερεθίσματα γύρω μας νομίζω το καλό μπορεί να υπερισχύσει! Καλημέρα!

Unknown είπε...

ηταν αναμενωμενο οτι οι ελληνες εχουν συναισθημα και βοηθανε. Πριν λιγο καιρο μαζευτηκαν τα λεφτα για το ογκολογικο. Δεν νομιζω να μην το περιμενε κανεις οτι θα συμβει αυτο....
Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι αντι να εχουμε οργη εναντιον των εμπρηστων και να εστιασουμε στο να βρεθουν τα καθαρματα ασχολουμαστε με λεξεις και φρασεις, γκαλλοπ, οικουμενικες κυβερνησεις και ευθυνες στους Νομαρχες. Που ειναι η οργη των μηντια, που είναι οι επιχειρηματιες να επικηρυξουν τους ηπαίτιους? Που είναι τα τηλεφωνα για το κοινο για πληροφοριες σχετικά με υποπτους....εεε..που....?
Περιμενουν ολοι να τους βρει ο Συρος και να το κανει και μεσα σε 2 εβδομαδες....

Thalassini είπε...

Ζωή να ψάξουνε να βρούνε τους εμπρηστές λες; Μα αυτό δεν έχει άμμεσο όφελος.Θα περάσει και αυτό στο ντούκου μέσα στα προεκλογικά ...Δεν είναι πως να το πω glamorous που λέει και μια γνωστή μου! Ενω η γεωμετρία με τα συμετρικά και τα ασύμετρα, τα γκάλοπο είναι ουσιαστικά φαίνεται...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

οι εφιάλτες μας δεν είναι μόνο οι εμπρηστές, είναι και οι ασυνείδητοι υπάλληλοι στους δήμους, οι ανεύθυνοι αστυνομικοί, οι βαριεστημένοι υπάλληλοι , οι...οι...οι.. και βέβαια οι ανεύθυνη πολιτεία.

Ας τους απομονώσουμε (είναι αρκετοι ξέρω) όμως μόνο όταν γίνει αυτό θα μπορέσουμε να απαλλαγουμε απο τους πολλους εφιαλτες και αν μείνουν 2-3 (τύπου εμπρηστές ή αλλοι ) τοτε θα ναι πανευκολο πια να εξοντωθούν !

θαλασσινή όμορφο ποστ...να σαι καλά!

Paranoia είπε...

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, στην μνήμη των νεκρών και των χαμένων, στην ελπίδα μιας διαρκούς και μόνιμης διαμαρτυρίας για προστασία και αναγέννηση.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, οχημάτων, εργασιών, σκέψεων, θορύβων όρθιοι και σιωπηλοί όπου βρεθούμε να αφουγκραστούμε τους ήχους της γης.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, όλου του συστήματος, οικονομικού, πολιτικού, εργασιακού, επικοινωνιακού να δείξουμε ότι δεν είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι, που πενθούμε, ελπίζουμε και συμπαραστεκόμαστε ενεργά.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, να παγκοσμιοποιήσουμε το δικό μας μήνυμα σε όλο το πλανήτη στέλνοντας το μήνυμα για συμμετοχή την ίδια ώρα Ελλάδας σε όλο τον κόσμο σε όλες τις γλώσσες.

Μήνυμα για SMS και email

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ Α-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΙ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ, ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.

Διαδώστε την προσπάθεια με sms και email στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε απλούς πολίτες , Μ.Μ.Ε., Οργανώσεις. Όποιος μπορεί ας το μεταφράσει . Να γίνει μήνυμα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου μιας κοινής αφετηρίας, μιας κοινής προσπάθειας, μιας κοινής νέας αρχής.

Περισσότερα και συντονισμός δράσης στο http://manosnik.blogspot.com/

Thalassini είπε...

@ Οικολογούντες μακάρι να μπορέσουμε να τους απομονώσουμε και να θέλεις να τους αντικαταστήσουμε με άλλους που θα έχουν συναίσθηση της ευθύνης της θέσης την οποία κατέχουν.

Καλώς ήρθες/ήρθατε!